V tedniku Der Spiegel raztrgali homeopatijo!

V Evropi se je homeopatija najbolj uveljavila v Nemčiji, Avstriji, Švici, Franciji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

Čeprav je homeopatija v Evropi znana in načeloma priznana alternativna metoda zdravljenja, manjko znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali njeno dejansko učinkovitost, in varčevalni ukrepi v večini evropskih držav celo ponovno postavljajo pod vprašaj dosedanje kritje stroškov homeopatskih zdravljenj iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Argumenti za, ki so jih povozili dokazi!

Pred meseci so se o homeopatiji kritično razpisali v nemškem tedniku Der Spiegel, med drugim tudi o tem, da večina znanstvenikov s področja medicine in farmacije homeopatije ne jemlje resno in da ji pripisujejo zgolj placebo učinke.

A če se je homeopatija doslej še nekako borila s hudimi kritikami na svoj račun, med drugim tudi s strani slavnega Jamesa Randija, pa so ji morda prav pred kratkim zadali še zadnji, zna biti da usodni udarec.

Eden njenih glavnih argumentov ZA – t.j. da je homeopatija vendarle pokazala določene uspehe pri zdravljenju živali in majnih otrok – je doslej še uspel stišati tone porogljivih skeptikov, poslej pa ji to ne bo šlo več tako zlahka od rok.

Placebo tudi pri otrocih in živalih

Kar nekaj nedavnih raziskav naj bi namreč pokazalo, da je učinek placeba še kako mogoč tudi pri majhnih otrocih. Še več. Ta naj bi bil celo bolj učinkovit kot pri odraslih, saj otroci manj podvomijo o tem, kar jim pripovedujejo odrasli –  še posebno, če so to zdravnik ali starši.

Der Spiegel v nadaljevanju še piše, da je učinek placeba prisoten celo pri zdravljenju bolnih živali.

Raziskave zdravil za živali, v katerih jih je polovica v raziskavo vključenih dobila pravo zdravilo, druga polovica pa placebo snov (pri čemer niti lastnik živali ni zares vedel, v katero od obeh skupin spada njegova žival), je namreč pokazala prav to:

  • primer z zdravilom proti epilepsiji za živali je razkrila, da se je pri psih tudi v skupini placeba zmanjšalo število epileptičnih napadov, placebo učinek pa je potrdila nato še raziskava z zdravilom za zmanjšanjem bolečin, kjer so psi, četudi so prejeli placebo, dejansko manj trpeli.

Kako natančno učinkuje placebo efekt na živalih sicer še ni natančno raziskano, a naj vseeno navedemo nekaj zanimivih možnosti, s katerimi se trenutno ukvarjajo raziskovalci placebo učinka:

  • Povsem mogoče je, da ima s procesom blaženja zdravstvenih tegob živali veliko opraviti psihično stanje njihovih lastnikov ali skrbnikov. Še posebno živali, ki so navezane na svoje lastnike, se na njegovo pozornost običajno odzovejo z dobrim počutjem.
  • Izboljšanje zdravstvenega stanja živali je lahko tudi zgolj navidezno. Ker je lastnik prepričan, da je živali ‘z zdravilom pomagal’, to dejansko pričakuje in nato‘vidi’, pa čeprav se stanje živali v resnici ni izboljšalo.
  • … in potem je tu še možnost, da je npr. pes, ki je pred tem že večkrat dobil tableto ali injekcijo pravega zdravila, ki mu je dejansko pomagalo, kasneje, ko je prejel zgolj tabletko ali injekcijo s placebom, na to odreagiral ‘priučeno’ pozitivno. Pes je namreč sposoben povezati tableto ali injekcijo z ublažitvijo simptoma bolezni (tako kot človek).