Vedeževalci in mediji – tehnika ‘cold reading’!

Tehnika ‘cold reading’ ali profiliranje uporabljajo nekateri čarodeji, vedeževalci in samo-oklicani mediji, ki želijo na javnost narediti vtis, da vedo o nečem (ali nekom) več, kot v resnici vedo.

Kar pravzaprav ni tako težko, kot bi si to lahko kdo mislil.

Vsi vemo, kako zlahka lahko dobimo zelo natančne informacije o nekem človeku že samo s pozornim opazovanjem. Ljudje se nehote razkrivamo že z govorico telesa in stilom oblačenja, pozornim očem pa težko ostanejo skriti tudi naš spol in spolna orientacija, naša etnična, rasna ali celo verska opredelitev, izurjen ‘bralec’ pa si bo kmalu na jasnem še glede naše stopnje izobraženosti, lokalnega porekla …

Ključni trenutek

In čeprav je toliko tega mogoče ugotoviti že s pozornim opazovanjem, seansa z medijem ne more uspeti, če ‘bralec’ ne prodre ‘globje’ v opazovani subjekt. Da pa bi mu to uspelo, potrebuje njegovo pomoč.

Pred dejansko seanso, si bo zato lažni psihik skušal zagotoviti naklonjenost in pomoč svoje stranke z izjavo, ki gre običajno nekako takole:

 • “Ponavadi v svojem umu vidim slike, vizije, ki pa so včasih malce nejasne in lahko meni povedo več kot vam. Če pa mi boste pomagali, bova skupaj razvozlala kakšen je pomen, ki ga imajo za vas.”

Eden od ključnih dejavnikov za uspešno ‘seanso’ je namreč prav ta, da prepriča stranko, da si bo sama želela iskati in tudi najti smisel v njegovem napletanju splošnih trditev.

Še več. Subjekt takšnega pretkanega profiliranja bo spotoma, nehote, izdal svojemu ‘mediju’ tudi številne informacije – naj si bo verbalno ali pa le z mimiko svojega obraza, naš prevarant pa bo nato nadaljeval svoje ‘ribarjenje v kalnem’ na podlagi prav teh. In še več. Vse pogosteje se bo zgodilo, da bo čez čas – malce drugače – uporabil tvoje lastne besede, misli in občutke ter tako ustvaril občutek, da je bil njegov intuitivni preblisk tokrat neverjetno ‘natančen’. In celo, kadar ga takšen ‘psihik’ nerodno ‘pihne mimo’, se lahko še vedno izgovori na to, da njegova impresija tako in tako ni bila najbolj jasna, v času, ko poskuša njihov klient dognati morebitni globji pomen povedanega, pa že ima dovolj časa, da premisli in izloči vse dotlej ‘zgrešene mete’ …

Nabriti kot šibrovke

Nekateri slavni mediji, še posebno televizijski psihiki, zelo radi uporabljajo tudi tehniko ‘shotgunning’. Ta je še posebno uporabna, kadar nastopajo pred večjo množico ljudi, v katero lahko takoj ‘ustrelijo’ pravi rafal splošnih trditev in nato opazujejo reakcije posameznikov v množici (še posebno pozorni so pri tem na njihovo telesno govorico).

Takšne izjave so lahko:

 • Nek moški v vaši družini ima težave s srcem. Oče, stari oče, stric … hm, mogoče bratranec … Ja, ja, zagotovo vidim, da ga hudo stiska v prsih …
 • Vidim žensko, ki ni vaša sorodnica. Nekdo, ki vam je bil blizu za časa odraščanja, mogoče teta, ali pa prijateljica vaše mame, mačeha … nekaj črnega je na njenih prsih. Kot da bi bil rak na pljučih, šibko srce, rak na prsih …
 • Čutim prisotnost starejšega moškega … Rad bi vam sporočil, da čeprav sta imela v preteklosti hud nesporazum, da vas ima zelo rad.

Nek ameriški zabavljač, P. T. Barnum, pa je bil znan po trditvah, ki so se zdele neverjetno osebne, pa čeprav bi lahko veljale za večino ljudi. Ker so bile nekako tipične zanj, so jih poimenovali kar Barnumove trditve:

 • Čutim, da ste včasih precej negotovi, še posebno z ljudmi, ki jih ne poznate prav dobro.
 • V vaši hiši imate škatlo, v kateri je veliko starih, še nesortiranih fotografij.
 • Neko nezgodo ste imeli še kot otrok. Nekaj, kar je bilo povezano z vodo …
 • Neke težave imate z enim od prijateljev. Ali pa je sorodnik?
 • Vaš oče je umrl zaradi problemov v prsnem košu … ali pa trebušne votline.

No, in če si malce bolje pogledamo vsaj slednjo trditev, hitro ugotovimo, da:

Če je opazovani subjekt dovolj star, je njegov oče zelo verjetno res že pokojni, zdravstveni problemi, ki jih omenja pa bi kaj lahko veljali za celo plejado različnih zdravstvenih tegob: od težav s srcem, pljučnico, diabetesom, večino oblik raka … kar je pravzaprav večina vzrokov smrti.

Vztrajno pihanje na dušo

In kot se za te pretkane manipulatorje spodobi, pri vsem skupaj prav nič ne varčujejo tudi s komplimenti. Opevane lastnosti pa so tako zelo splošne, da ga pravzaprav ni človeka, ki jih ne bi izkusil ali posedoval:

 • Večji del časa ste pozitivna in radoživa oseba, no, enkrat v preteklosti pa vas je nekaj močno razžalostilo.
 • Ste zelo prijazna in obzirna oseba, a ko vas nekdo izda, ste lahko zares zelo zelo jezni.
 • Rekel bi, da ste večinoma zadržani in vase zaprti, ko pa vas zagrabi pravi občutek, prav zlahka postanete center vse pozornosti.

Seveda je mogoče vse te izjave po potrebi tudi po mili volji tudi obračati, spreminjati in jim kaj dodajati. In izurjeni ‘bralci’ so tega še kako vešči …