Bob Marley – umetnik, šaman in vizionar

Največja reggae legenda, Bob Marley je 11. maja, leta 1981, zdrsnil v smrt v sobi bolnišnice v Miamiju, obkrožen s svojimi najbližjimi. Njegove zadnje besede so bile namenjene njegovim sinovom: “Ko boste na vrhu, me vzemite s seboj!’ in ‘Denar ne more kupiti življenja.’

Star je bil 36 let. Prav toliko, kot je leta 1969 napovedal dvema dobrima prijateljema.

A to, da je bil Bob Marley prerok, se danes vsem, ki poznajo njegovo glasbo, ne zdi prav nič spornega. Dobrega četrt stoletja po njegovi smrti postaja to vse bolj očitno.

“Kamorkoli grem,” pravi nekdanji vodja Amnesty International, zadnji dve desetletji pa tudi predavatelj in promotor Marleyeve glasbe in idej, ki jih je z njo širil, Jack Healey: “… vsepovsod je Bob Marley simbol za svobodo!”

Spiritualni vodja

Na svojih multimedijskih prezentacijah o življenju Boba Marleya se je na lastne oči večkrat prepričal, kako močan vpliv je imela Marleyeva glasba na posameznike širom sveta, z upanjem pa je pravzaprav napajala cele narode:

“Kjerkoli sem bil, vedno se je tam našel vsaj en človek, ki je pristopil k meni, da bi mi povedal: ‘Glasba Boba Marleya mi je dobesedno rešila življenje.’ Kar se ne zdi nenavadno, če pomislimo, da je Marley resnično stal za vsem, kar je v življenju počel: njegova glasba je bila polna moralnih naukov in ljudem, ki so se po golem naključju rodili v zanje posebno nesrečnih okoliščinah, je vselej vlival le upanje.”

Marley sam je vse to dobro poznal. Sam se je dvignil iz hude revščine in se zavihtel v prestol, vreden največjih kraljev – navkljub tistim, ki so ga zmerjali in na veselje onih, ki so se želeli le okoristiti z njegovo karizmo, karizmo Marleya kot največjega šamana. Brezkompromisno jim je obrnil hrbet. Vsem njim! In to bi ga skoraj stalo življenja …

Rešile so ga sanje

Leta 1976 so bili on, njegova žena in njegov menedžer tarča atentata. Marley se je takrat za las izognil smrti. Rešila ga je vizija, ki jo je doživel v spanju dve noči pred napadom.

Tisto noč je namreč sanjal, da je oboroženi moški prišel ubiti njegovo mater, ki je v trenutku streljanja obstala, kot bi zmrznila na mestu, in se tako rešila gotove smrti.

In dve noči kasneje je Marley storil isto.

Napadalec je petkrat ustrelil menedžerjevo mednožje, šesto kroglo pa nameril v Marleyevo srce. Ker pa je Marley v najbolj kritičnem trenutku obstal kot vkopan, je krogla srce zgrešila, ga oplazila čez prsi in se zarila v njegovo levo roko. Taista krogla je Marleya nekaj let kasneje spremljala tudi v njegov prerani, a kot povedano, samoprerokovani grob …

Marley verjel v reinkarnacijo

Bolj kot vizije in nenavadno točni uvidi v prihodnost pa je znano to, da je Bob Marley verjel v reinkarnacijo. Še več! Verjel je, da je on sam reinkarnacija bibličnega Jožefa – tistega, ‘ki je v puščavi sedem let hranil otroke Izraela’. To je med drugim razkril kar na ovitku svojega zadnjega albuma Rastaman Vibration.

In Marley je seveda verjel tudi v Boga, tistega edinega – za vse človeštvo:

“Nimam predsodkov o sebi. Moj oče je bil belec, mati črnka. Klicali so me pol-kasta ali karkoli. Nisem se nagibal na nobeno stran. Nisem se nagibal na stran črnega človeka, niti na stran belega človeka. Nagibal sem sem na stran Boga, na tistega, ki me je ustvaril, in, ki je sprožil, da sem prišel od črnega in belega.”

Bob Marley – legenda

“Pogosto povprašam svoje občinstvo, katera Marleyeva pesem jim je najljubša, odgovor pa je vedno le eden in isti: ‘Vse! Prav vsaka od njih!’”, rad pove Jack Healey.

Tudi danes, kjerkoli ljudje potrebujejo tolažbo, so tu vedno njegove pesmi o svobodi in odrešitvi. Nesmrtni glas Boba Marleya tako ostaja med nami kot glas iz višjih sfer, glas, ki je sporočila ‘od zgoraj’ kanaliziral človeštvu skozi svojo edinstveno poezijo in nepozabne melodije.

Danes je podoba Boba Marleya, poleg Che Guevare, ena najbolj razširjenih podob prejšnjega stoletja, ki simbolizira uporniškega heroja. Marleyevo podobo prepoznavajo v kampih avstralskih staroselcev, hindujskih oporiščih na Himalaji … skratka, po vseh kampusih sveta.

Zbrala in popisala: Nataša Zupanc