Biološka ura moških je dejstvo

Študije oploditev z medicinsko pomočjo kažejo, da moški, ki so starejši od 40 let, niso tako plodni kot mlajši moški. Govorimo torej tudi o moški biološki uri!

Neka francoska študija, s katero so zajeli 12.200 parov, ki so za željeno spočetje otroka iskali zdravniško pomoč, je pokazala, da se možnosti za uspešno spočetje občutno zmanjšajo v primeru, če je moški starejši od 35 let. Vse dosedanje študije pa so že kazale, da je spočetje – tako po naravni kot po poti umetne oploditve – znatno oteženo, kadar je moški starejši od 40 let.

Raziskovalci so vzroke za upad plodnosti starejših moških iskali in tudi našli v poškodbah DNK sperme.

Moški, ki so se še do nedavnega tolažili, da se s ‘sprotnim produciranjem’ sperme ‘ognejo staranju’ svojega semena, so biološko uro zmotno pripisovali le ženskam, ki se že rodijo z vso zalogo jajčec, ki se nato starajo skupaj z njenim telesom. In medtem ko so ženske rok trajanja svoje fertilnosti že davno sprejele, pa postaja jasno, da se bodo morali s svojo biološko uro slej ko prej soočiti tudi moški.

Narava ne diskriminira

Organizem, tako moški kot ženski, se seveda stara že po samih zakonih narave, za nameček pa nepopravljivo škodo na naših telesih počasi, a vztrajno puščajo tudi naše številne nezdrave življenjske navade in pregrehe (kajenje, pitje alkohola, zdravila, nezdrava hrana), pa tudi škodljivi vplivi iz okolja, ki se jim danes vse težje ognemo (toksini, pesticidi, sevanja).

Zato se tako ženska kot moška fertilnost z vsako dekado življenja vztrajno manjša, genetske nepravilnosti (tako v spermi kot jajčecih) pa kopičijo. Danes že velja, da starejši kot je moški, več okvarjene DNK je najti v njegovi spermi, zaradi česar vse več moških trpi zaradi zmanjšane plodnosti in neplodnosti, z leti pa se povečuje tudi tveganje spontanega splava in možnosti prirojenih okvar otroka.

Visoko tveganje splava

In medtem ko je že dolgo znano, da ženske nad 35 letom vse težje zanosijo in pogosteje tvegajo, da bodo splavile, pa je raziskovalce presenetilo, da imajo pri vsem skupaj veliko opraviti tudi očetje.

Izkazalo se je, da se pri moških v poznih tridesetih tveganje za spontan splav izdatno povečujejo, uspešnost spočetja pa prav tako znatno upada. In če je moški starejši od 40 let, je možnost uspešnega spočetja temu primerno še manjša. Ugotovili so, da se je pri parih, v katerih je bil moški starejši od 40 let (in to ne glede na starost ženske), vsaka tretja nosečnost končala s splavom in da je bilo le 10 odstotkov oploditev z medicinsko pomočjo uspešnih.

Dokazi se kopičijo

Tudi raziskovalci v ZDA, Izraelu in Evropi prihajajo do podobnih zaključkov.

Danes tako velja, da lahko:

  • do tretjine primerov shizofrenije pripišemo naraščanju starosti obeh staršev,
  • kar šestkrat večja je možnost, da ima vaš otrok avtizem, če je oče star 40 let ali še starejši,
  • če sta oba starša starejša od 35 let, je lahko njuna starost ‘kriva’ za polovico vseh primerov Downovega sindroma (za katerega so pred tem mislili, da se podeduje le po materi),
  • zadnje študije pa tudi kažejo, da so veliko rojstnih defektov pri otrocih v preteklosti po krivici pripisovali materam. Danes vedo, da nekaj redkih, a resnih rojstnih defektov dedujemo le po očetu: npr. Apertov sindrom, Crouzonov sindrom, Pfeifferjev sindrom itd.

Če te je naštevanje hib otrok, ki bi lahko prizadele tvoj podmladek, postalo zelo strah, naj dodamo, da gre za redkejše anomalije, ki ‘prizadanejo’ manjši del populacije, s čimer seveda ne želimo zmanjševati pomena dejstvu, da se tveganje zanje s starostjo potencialnih staršev vendarle povečuje …

Moški niso imuni

Dr. Allan Pacey, strokovnjak za raziskovanje plodnosti na univerzi Sheffield, je vse skupaj povzel takole:

“Vse več študij jasno kaže, da moški še zdaleč niso imuni na reproduktivno staranje. Nedavne študije oploditev z medicinsko pomočjo so tako pokazale, da moški, ki so starejši od 40 let, niso tako fertilni kot mlajši moški. Še več. Kadar oploditev vendarle uspe, pri njih pbstaja večja možnost, da bodo partnerice otroka splavile. Naša zadnja študija je tako le še eden od resnih opomnikov moškim, da tudi njim tik-taka biološka ura.”