Gotof je! in Fertik je! tudi nasilje!

Protesti, ki v teh dneh vznikajo po vseh večjih slovenskih mestih, imajo skupen imenovalec: nezadovoljstvo ljudi!

Po petkovih protestih v Ljubljani, ki so sprva potekali številčno, zgledno mirno in (s cvetnimi vložki na trenutke tudi ganljivo) dostojanstveno, se v naslednjih dneh zdi, da se je resnično sporočilo demonstracij in protestov neupravičeno izgubilo v luči nasilja, ki je s provokacijami ekstremistične manjšine eskaliralo v drugem delu ljubljanskih (pa tudi izvorno mariborskih) demonstracij.

Nasilje je out!

Kdo pravi, da miroljuben protest ni učinkovit?

Trditi to, bi bilo kot, da bi trdili, da je moč ognja večja od vode. Vendar, mar ni vztrajnost sile vode tista, ki premika gore in izdolbe nove struge (nove poti). In mar ni ravno voda tista, ki na koncu pogasi ogenj (ali pa ga – za tiste bolj dlakocepske bralce – nosi s sabo, dokler ne izgori in se ne izniči sam (ko mu, in slej ko prej mu, zmanjka goriva))? Sploh pa: na pogorišču se običajno vse začne na isti način in znova, za vedno spremenjena struga sile vode pa dejansko terja spremembo zemljevida dotlej znanega sveta.

Nasilje je neučinkovito, ker:

  • je posameznikov, ki so pripravljeni svojo glavo nekritično nositi na pladnju v resnici malo (mišljeno v razmerju do razpoložljivih ‘enot’ in sredstev sile aparata sistema, pa tudi v razmerju s številčnostjo protestnikov s cvetjem: koga je bilo v resnici in v Ljubljani, 30. novembra pozno popoldan, v resnici malo, vi p*čkice?),
  • je slab piar! V vseh mogočih ozirih!
  • spričo senzacionalistične tematike krvi, ognja in granitnih kock postane dejansko sporočilo protesta le drugorazredna tema!

Nenasilje je učinkovitejše, ker:

  • se bo boju pridružilo več ljudi (brez strahu, da bodo tekom svoje podpore s fizično prisotnostjo tudi fizično poteptani, pretepeni ali zasolzeni), izjemna številčnost protestov pa je sama po sebi ultimativna novica dneva!
  • pot sama ni kontradiktorna s ciljem, ki stremi k odprtju prostora življenjskih priložnosti, miru, resnice in pravice za vse!
  • se je v preteklosti že izkazalo, da so miroljubni protesti s svojo številčnostjo in sporočilom spreminjali države in svet!

Terjate dokaze?

Islandska revolucija

Priporočamo v branje:

Ghandi – sinonim za miroljubno revolucijo

Fizično nasilje je odziv šibkih. Miroljuben protest je orodje pogumnih!

… pa naj bo na tem mestu o moči nenasilja tudi iz ust nikogar drugega kot legendarnega dr. Luther Kinga:

Rosa Parks

Čudovit primer za to, kako neomejene so kreative pravega in učinkovitega protesta. Včasih je dovolj, da zgolj sedeš … v avtobusu … tam, kjer ti bojda ni mesto … da se nato zgodi VSE!

Nasilje (vojne, puči, revolucije) ni imelo nikoli tako daljnosežnih posledic kot prav …

Gene Sharp

Iz idej o izjemni moči nenasilnih demonstracij in rotestov ameriškega teoretika Gene Sharpa so se napajale številne uspešne revolucije, med njimi nedavna egipčanska (s padcem Mubaraka) in tunizijska, pred dobrim desetletjem pa naj bi sodeloval tudi pri ustanavljanju srbskega gibanja Odpor, ki mu je uspelo zrušiti Slobodana Miloševića.

Več v dokumentarcu spodaj …