Nogometne vraže in ščepec soli v golu!

Najprej leva, šele potem desna noga. Nogavice. Čevlji. Črna magija, zdravilci, zlobno oko, amuleti in vrači. Vse to je ob priliki že pomagalo slavnemu Zizou. Nogomet in vraževerje? Še kako drži!

Na spletni strani sofoot.com je mogoče najti naslednji seznam desetih najbolj zanimivih vraž slavnih nogometašev:

1. John Terry – človek tisočih urokov

V nekem intervjuju je priznal, da prakticira najmanj 50 vraževernih ritualov.

John Terry tik pred odhodom na pomembno tekmo posluša CD Usherja. Vedno istega. In ko se pripelje do mesta tekme, vedno parkira na isto parkirno mesto. Ko pride v slačilnico, jo ima le zase. Številka 26 je na njegovem hrbtu, ko si namesti povoj okoli gležnja – okoli gležnja ga zavije trikrat. Vedno trikrat. Namesti si ščitnik. Istega že od leta 2006. Vedno na isti način. Tako kot Cole tudi John vedno urinira v isti pisoar. Če ta ni prost, počaka, da je prost.

John je ob priliki celo potarnal:

“Težko si je vse to zapomniti za vsako tekmo.”

2. Adrian Mutu in njegove spodnjice

Romunskega nogometaša naj bi svoje dni uročila njegova bivša punca. No, na srečo je Adrian poznal čudežno rešitev:

“Urok me ne more doseči, če svoje spodnjice nosim obrnjene narobe.”

3.  ‘Leti, leti … Barcelona!’

Ne le na tekme, temveč tudi na navadno tiskovno konferenco letijo nogometaši Barcelone vedno le z isto letalsko družbo, istim letalom in isto številko leta (t.j. LRC-812 let in letalo Boeing 747-700).

4. Mario Zagallo in njegova 13

Število 13 je za Zagalla srečna številka. Takšna je tudi njegova številka na dresu in njegova žena pogosto moli k sv. ‘Antonu’, ki goduje 13. julija.

13-tica ga spremlja tudi sicer. Forminguinha je zmagala na dveh SP-jih, leta 1958 in 1962. Kot asistent pa je bil Mario tudi v zmagovalnem timu leta 1994. Ne vidiš povezave? Vzemi zadnji dve števili iz teh letnic in jih seštej: 5+8 =13, pa 9+4=13, pa 6+ … uf, no ja, pač deliš 6 z 2 in dobiš 3, in deliš 2 z 2 in dobiš 1, torej dobiš 3 in 1, kar je 31 in kar je obratno od 13 ? A da ni logično? Naj to nekdo dopove še Mariu.

Vraževerje je pač kot mačka: vedno pristane na nogah ?

5. Luis Aragones v rumeno-črni

Če Špancem ni najbolj povšeči črna, pa Luis verjame, da jim rumena prinaša naravnost nesrečo. In Raul je to spoznal na nelep način. Tistega leta, ko je na treningih nosil rumen pulover, se ga je držala smola celo leto. Napadalec Reala pri tem še zdaleč ni bil osamljen.

Leta 2006 je župan Dortmunda sprejel potencialne zmagovalce SP-ja, žal pa jih je pričakal s šopkom rumenega cvetja. Aragones je menda postal rdeč od zariplosti, nato zelen od jeze in nazadnje je šopek grobo zavrnil.

6. Giovanni Trapattoni in sestra ‘Tereza’

Giovannija, ki naj bi v otroštvu celo padel v blagoslovljeno vodo, naj bi na SP 2002 ujeli, ko je s sveto vodo blagoslovljal teren. Vodo naj bi dobil od svoje sestre, ki živi v italjanskem samostanu. A glede na to, da je Italijane tistega leta Južna Koreja poslala domov, njegovo blagoslavljanje očitno ni kaj dosti pomagalo.

V italijanskem moštvu je menda v navadi tudi to, da se igralci po tekmi spovedo svojih grehov (navadno kar svojemu trenerju).

7. Rio Ferdinand in njegova bela linija

Rio ima nogometni ‘fetiš’ na belo črto, ki je naravnost ne prenaša. Kadarkoli pride do bele črte, nanjo nikakor in pod nobenim pogojem ne bo stopil, ampak jo bo vedno zaobšel ali vsaj preskočil.

8. Talisman Alaina Giresseja

Alain Giresse ima seveda več parov čevljev, ki so jih naredili posebno zanj. A ko je leta 1985 slučajno opazil, da je dve zmagovalni tekmi zapored igral v istih čevljih, je za zadnjo tekmo, v kateri je bil za napredovanje dovolj že remi, zavestno spet obul taiste čevlje. In? Rezultat je bil 0:0.

In ve se, zakaj je bilo tako ?

9. Gabriel Batistuta in oglasni bener

Ko se je leta 1999 na igrišču strgala oglasna bandera, je šlo seveda vse po zlu. Kasneje, ko so jo dali popraviti, pa je naenkrat, po nekem magičnem ključu, Gabriel zadel proti Arsenalu in popeljal svojo ekipo v naslednji krog tekmovanja.

Zgodba žal ne pove, kaj točno je bilo napisanega na tisti banderi.

10. Gary Neville in vodica po britju

“Nekateri ljudje verjamejo, da sem celo življenje garal za to, da sem danes profesionalec. No, jaz pa se sprašujem le, katero vodico po britju bi še lahko uporabljal, da bi postal še boljši igralec,” je povedal Gary.

Kapo dol pred njegovo vodico po britju ?

Še nekaj iskric:

  • argentinska ekipa je leta 1986 celo prvenstvo uporabljala isto zobno pasto. Argentina je takrat postala svetovni prvak (in to belo bleščečih se zob),
  • tudi sicer nekateri nogometaši radi vržejo ščepec soli v gol, drugi se v avtobusu nikoli ne presedajo, nosijo iste kape pred novinarji …