Pogumni in empatični manj goljufajo!

Študentje, ki so se na osebnostnih testih izkazali za najbolj pogumne, iskrene in empatične, so tudi tisti, za katere je najmanj verjetno, da bodo na izpitih prepisovali ali drugače goljufali.

To sta pokazali dve študiji vedenja ameriških študentov na univerzi Ohio State, v raziskave pa je bilo zajetih več kot 400 študentov.

Akademski heroji

Raziskovalci so študente vprašali, ali so v obdobju od zadnjega meseca do zadnjega leta kdaj goljufali pri izpitih ali seminarjih, pa tudi, ali obstaja verjetnost, da bodo to storili v prihodnosti. Študentje so poleg tega opravili tudi osebnostni test, s katerim so merili stopnjo njihovega poguma, iskrenosti in empatije.

In rezultati niso bili tako zelo presenetljivi:

Izkazalo se je, da so tisti študentje, ki so v osebnostnih testih poguma in empatije presegali povprečje, bili hkrati tudi tisti študentje, za katere je bilo manj verjetno, da so goljufali v zadnjem mesecu ali da bi morda goljufali v prihodnje.

Poročila kažejo tudi, da bi ti študentje občutili več krivde, če bi vendarle goljufali, pa tudi, da svojega prepisovanja niso tako zlahka samo-opravičevali kot drugi študentje. Še več. Za razliko od svojih manj moralnih vrstnikov, ki so bili na splošno mnenja, da na izpitih tako in tako vsi goljufajo, so imeli ti, ‘akademski heroji’, precejšnje težave s sprejemanjem dejstva, da drugi študentje pogosto ubirajo takšne in drugačne ‘bližnjice’.

Vodja raziskave, profesorica Sara Staats, je povedala:

Študentje, ki ne goljufajo, so v manjšini. In čeprav imajo dnevno ravno toliko priložnosti kot njihovi ‘manj pošteni’ vrstniki, ti, navkljub še tako majhnemu tveganju, ne izbirajo ‘lažjih poti do uspeha’”

Profesorica zato pripisuje študentom, ki ne goljufajo, čeprav bi lahko, kvaliteto svojevrstnega ‘herojstva’.

Močnejša hrbtenica?

Dr. Paul Seagar, javni predstavnik British Psychological Society in predavatelj na univerzi Central Lancashire, pravi, da so takšni izsledki pričakovani:

“Študentje, ki ne goljufajo, so očitno osebnostno močnejši, zato je verjetnost, da bi podlegli skušnjavi manjša.”

 

P.S. Če se je bralcu porodila kakšna asociacija na nedavne odmevne primere prepisovanj, goljufanj, poneverb in kar je še takšnega (in je po navedenih dejanjih nato prav po nemarnem še pavšalno sklepal o nekaterih osebnostnih značilnostih dotičnih storilcev), naj povem, da … v tem zagotovo ni bil osamljen ?