Prehrana po krvnih skupinah – teorija brez znanstvene podlage!

Prehrana na podlagi krvnih skupin bazira na prepričanju naturopata James D’Adama, da bi morali ljudje svojo prehrano načrtovati glede na svojo krvno skupino.

James D’Adamo je do teh zaključkov prišel intuitivno oz. z lastnim raziskovanjem (beri: dolgoletnem tuhtanju) in na podlagi nekaj osamljenih primerov (beri: anekdot oz. v stanju manjka vsakršnih resnih kontrolnih študij).

Peter D’Adamo je idejo prevzel od očeta!

Njegovo idejo je kasneje prevzel njegov sin, prav tako naturopat, dr. Peter D’Adamo, in prav njega danes globalno poznamo kot ‘avtorja’ ideje o prehrani po načelu krvnih skupin. Peter je v svojih številnih knjigah, ki so kmalu postale prodajni hit, in s predavanji, ki jih je za promocijo svojih knjig imel po celem svetu, več kot uspešno razširil tezo o tem, da krvne skupine – 0, A, B ali AB – usodno determinirajo sposobnost organizma, da absorbira hranilne snovi in se bori proti boleznim in stresu.

Navkljub veliki globalni popularnosti ideje pa številni kritiki t.i. prehrane po krvnih skupinah zgolj zmajujejo z glavo.

Stroka tezam Petra D’Adama (in njegovega očeta James D’Adama) odreka resnično znanstvenost, čeravno Peter sam trdi, da je zbral ‘več kot 1000  znanstvenih člankov o krvnih skupinah in njih povezanosti z boleznimi, biokemijo, prehrano in antropologijo’. In čeprav bi bilo to res, zagotovo drži naslednje: Peter D’Adamo nikoli ni opravil resne kontrolne študije prehrane na podlagi krvnih skupin (in nje izsledke objavil v znanstvenem časopisju).

Pa vendar Peter D’Adamo vztrajno in z vso vnemo še naprej trdi, da tip krvne skupine determinira kemične procese v telesu do te mere, da bi po njegovem morali npr.:

  • ljudje s krvno skupino A postati vegetarijanci in predvsem veliko meditirati,
  • medtem ko bi morali ljudje s krvno skupino 0 iz svoje prehrane izključiti npr. koruzo in se posvetiti aerobiki.

“… in podobna nesmiselna priporočila daje tudi ljudem s krvno skupino B in AB,” vpijejo kritiki.

In v čem je po mnenju kritikov pravzaprav osnovni problem?

Teorija bazira na neresničnih faktih!

Peter D’Adamo svoje prehranske špekulacije dejansko bazira na ‘dejstvu’, da je krvna skupina 0 najstarejša med krvnimi skupinami ljudi. Problem pa je ta, da krvna skupina 0 v resnici NI najstarejša med krvnimi skupinami.

Študije ljudi in šimpanzov kažejo, da je najstarejši krvni tip v resnici tip A in da je pravzaprav krvna skupina A tista, iz katere se razvijejo kasnejše ABO krvne grupacije (portal skepdic npr. najvaja, da se je krvna skupina B ‘odcepila’ od primarne A enkrat pred 3,5 milijoni leti, 0 pa pred 2,5 milijoni leti).

Vse to načeloma ne bi bil problem, če na osnovi prav te svoje zmote Peter D’Adamo ne bi tudi dejansko osnoval celotne prehranske diete po krvnih skupinah. Ljudem s krvno skupino 0 je namreč predpisal prav tisto prehrano, ki bi jo – če bi njegova teorija držala – moral dejansko pripisati ljudem krvnega tipa A, to je prehrano, ki je bogata z maščobami in proteini (torej prav takšno, kot so jo jedli zgodnji ljudje), dejansko pa prav ljudem krvne skupine A zapoveduje pretežno vegetarijansko prehrano.

In to seveda še zdaleč ni edini D’Adamov problem.

Za podobno majavo se izkaže D’Adamovo argumentiranje kmetijskega razvoja v zgodovini in po svetu. Medtem ko ta razvoj sam poenostavljeno datira zgolj v neko obdobje v zgodovini, pa dejstva kažejo, da se je agrikultura na različnih koncih sveta razvijala neodvisno, v številnih zgodnjih in prvih stalnih naselbinah pa je pogosto trajalo tudi po več stoletij preden je razvoj v to smer dejansko stekel, pa še takrat ta pogosto ni bil nujno v vseh pogledih zgolj pozitiven:

“Tipične lovsko-nabiralniške skupnosti so uživale nadvse pestro hrano in konzumirale s proteini in kalorijami veliko bogatejšo hrano kot kmetijsko-obdelovalne skupnosti. Prav tako naj bi ljudje-lovci zaužili kar petkrat višjo dozo C-vitamina kot jo zaužije sodobni človek.”

Kritike na kratko!

D’Adamovi dieti pravijo ‘astrologija krvnih skupin’!

Naj na kratko povzamemo glavne premise kritičnih pomislekov stroke in nekatere že znane fakte:

  • teorija Petra D’Adama bremeni pomanjkanje raziskav in dokazov, prav tako zaenkrat še ne obstajajo klinični preizkusi, ki bi potrdili učinkovitost takšne diete,
  • sodobne biokemične raziskave zavračajo D’Adamova hipoteza o tem, da v hrani obstajajo specifični lektini, ki naj bi vplivali na posamezno krvno skupino. Dr. medicine Michael Klaper je skeptičen do D’Adamove lektinske hipoteze, saj se sprašuje: “Kako je možno, da so v preteklosti ameriški Indijanci pridelovali in se prehranjevali s koruzo, ki je bila eden glavnih virov njihove prehrane, ko pa jih ima velika večina (99%) krvno skupino O? Po D’Adamovi teoriji bi se morale osebe s krvno skupino O koruze izogibati, saj deluje škodljivo na njihovo zdravje.”
  • študija iz leta 2004 (med drugimi) zavrača D’Adamovo teorijo o nastanku krvnih skupin, v brazilski medicinski raziskovalni reviji pa sta Luiz C. de Mattos in Haroldo W. Moreira izpostavila, da če velja D’Adamova teorija o nastanku krvnih skupin in da je krvna skupina O najstarejša, se je moral gen za krvno skupino O razviti pred genoma za krvno skupino A in B na ABO lokusu,
  • in nenazadnje: nutricionisti svarijo, da upoštevanju D’Adamove diete nujno sledi opuščanje celotnih prehranskih skupin (ki naj bi bile za določeno krvno skupino neprimerne), posledice tega pa so neuravnotežena prehrana in možni zdravstveni zapleti. Poleg tega lahko postane jedilnik precej monoton.

Več in bolj podrobno si na to temo preberizr zapise na wikipedii Kritike teorije diete na podlagi krvnih skupin.

Zbrala in uredila: Nataša Zupanc