Sterilizacija mačke – ji res odrekamo užitek?

Ste vedeli, da bi ena sama mačka, ki bi bila breja dva do štirikrat letno in bi skotila od 3 do 6 ljubkih muckov na leglo, imela po zgolj šestih letih kar 20.000 potomcev?

In kje končajo vsi ti mucki?

Vsako leto se skoti več mladičev, kot je dobrih lastnikov zanje.Zaradi tega se pojavlja veliko število zapuščenih mladičev, ki jih nevestni lastniki zavržejo.

To izjemno perečo problematiko bi lastniki mačk lahko pomagali reševati z odločitvijo za sterilizacijo in tako posredno pomagali zmanjševati število nezaželenih, zavrženih in potepuških mačk. In ne le to. Sterilizacija mačke je poleg tega tudi najbolj enostaven in varen način varovanja zdravja mačke.

In če vse to vemo, zakaj je še vedno vsako leto mačjih mladičev preveč, da bi jih vse oddali v varno oskrbo, zavetišča pa praktično pokajo po šivih in morajo v skrajnem primeru celo zavračati prinešence?

Ker so med ljudmi še vedno razširjene številne zmote na račun sterilizacije živali.

Ena od najpogostejših je:

  • “Mačko bom tako prikrajšala za užitek v seksu!”

Kako absurdna je zgornja trditev, vam bo pokazal naslednji posnetek (za tiste brez potrpljenja: preskočite na cca. 2 minuto videa): yotube video!

… pri mačkah je ‘seks’ zgolj stvar hormonov in nikakor ne romantike ali metuljčkastih občutkov. Vedno, ponavljamo, vedno, pa je nekaj neverjetno bolečega. Bi radi srečno mačko? Potem jo sterilizirajte (ali kastrirajte). Sterilizirana (ali kastrirana) mačka nima več želje po parjenju. In četudi bi si to vseeno ‘želela’, kdo bi ji vendar branil?

  • “Mačka se bo zredila in polenila.”

Ne drži povsem. Mačka se zredi zaradi prenajedanja, manjko igre in rekreacije pa jo polenita. Poskrbi za dobro in zdravo hrano svoje mačke (obstaja tudi hrana, ki je prilagojena za prehrano steriliziranih mačk in kastratov) ter ji priskrbi nekaj izzivov in igral.

Več o zmotah o razmnoževanju mačk!