Akupunktura enako učinkovita kot placebo

Neka nemška študija je dokazala, da je moč človeške psihe pri premagovanju migrenskih bolečin večja od klasičnih prijemov uradne medicine.

Študijski vzorec je zajel več kot 1200 ljudi, ki so jih za časa napada migrene zdravili s prijemi prave akupunkture, ‘lažne’ akupunkture in klasičnih zdravil. Zanimivo je, da so se vsi trije prijemi izkazali za enako učinkovite:

Po 26. tednih tretiranja pacientov so ugotovili, da se je 47 odstotkov tistih, ki so jim pomagali s pravo akupunkturo, 39 odstotkov tistih, ki so jim pomagali z lažno akupunkturo, in 40 odstotkov tistih, ki so prejemali farmakološke učinkovine, osvobodilo migrenskih bolečin v vsaj petdeset odstotkih časa migrenskega napada.

Navidezno enako učinkovito?

Raziskovalce z Univerze Essen so dobljeni rezultati zmedli. Nikakor si niso znali razložiti, zakaj so bili tako učinkoviti tudi lažni tretmaji akupunkture.

Vodja raziskovalnega teama, Hans-Christoph Diener je poročal, da jim ni jasno, kako je navidezni tretma – pri katerem so z akupunkturnimi iglami prebadali neakupunkturne točke na telesu – lahko imel tako jasen fizičen in psihičen efekt na paciente.

Dr. Diener je povedal: “Prebadanje neakupunkturnih točk bi lahko spodbudil podobne učinke kot prebadanje posebnih akupunkturnih točk, druga možnost pa je, da ima akupunkturni tretma – naj si bo lažen ali pravi – zgolj močan placebo efekt. In zanj že vemo, kako močan je njegov učinek tudi pri reguliranju bolečine v delu možganov, ki je za to ‘zadolžen’.”

Pomembno le, da je cilj dosežen!

John Deare, predsednik raziskovalnega odbora avstralskega združenja za akupunkturo in kitajske medicine, je takole komentiral rezultate nemških znanstvenikov:

“Kadarkoli kožo prebodete z iglo, pride do nevropsiholoških sprememb v telesu. To se zgodi tudi, če točka ni na akupunkturnem mestu, saj vbod zazna oživčenje hrbtenjače in pošle signal o tem telesu. V tem primeru gre morda res za placebo efekt. Vendar, če vam je zaradi tega bolje, ali je sploh pomembno, kaj vam je prineslo olajšanje?