Amuleti, talismani in uroki – v iskanju sreče in zaščite!

Ljudje običajno mislijo, da so amuleti, talismani in uroki eno in isto, v resnici pa gre za različne predmete moči. Razlika morda zares ni velika, a je vendarle pomenljiva.

Vsak med njimi je namreč ustvarjen za različne namene …

Urok ali čarni predmet naj bi lastniku prinašal srečo, amulet naj bi ga varoval pred nevarnostmi, talisman pa naj bi deloval v smeri točno določene dobrobiti.

Pa poglejmo to na konkretnem primeru.

Danes najbolj znani čarni predmeti so npr. srečonosne zapestnice. Te so tako popularne zato, ker je mogoče nositi več hkrati, saj ne zavzemejo veliko prostora, mogoče jih je tudi skriti pod obleko ali celo nositi v denarnici. A takoj, ko si pri zavezovanju zapestnice zamislimo posebno željo, čarna zapestnica postane talisman. In kadar verjamemo, da naj bi nas zapestnica varovala npr. pred zlobnimi pogledi, postane taista zapestnica amulet.

Čarni predmeti ali uroki za srečo

Čarni predmeti ali uroki so bili sprva srečonosni reki ali verzi, ki so jih ljudje izgovarjali ali peli. Za tak ‘čarni urok’ imamo zato celo blagoslov duhovnika.

Sčasoma pa se je ljudem zazdelo, da le izgovorjene besede niso dovolj ‘otipljive’ in trajne, zato so jih počasi začeli zamenjevati predmeti, tako da je danes lahko že skoraj vsak predmet uporabljen kot čarni predmet.

Čarni predmeti so postali celo zelo običajni predmeti, kot so npr. gumbi ali kovanci. Ti so še posebno primerni za čarne predmete, saj jih ljudje pogosto izgubljajo, da bi jih kasneje lahko drugi ljudje našli. Vse, kar najdemo, je namreč že samo po sebi čarni predmet, še posebno, če je najdeni predmet majhen.

In seveda je bilo mogoče čarne predmete od nekdaj tudi kupiti. Vse več trgovin z darilci tudi danes svojim kupcem rado ponuja v nakup zrna sreče in posebne, srečonosne obeske.

Skozi čas se je spreminjala tudi njihov nošnja. Ljudje so čarne predmete običajno nosili pri sebi, kasneje pa je postalo znanih tudi več izjem. Znano je npr. da v vozilih profesionalnih voznikov tovornjakov in taksijev z vzvratnih ogledal visijo podobe posebnih svetnikov, blagoslovljenih križcev, ljubkih angelčkov ali celo kičastih čarovnic, da jih varujejo na cesti in jim prinašajo srečo.

Amuleti, ki varujejo pred nevarnostmi

Ljudje so od nekdaj verjeli tudi, da lahko posebni, posvečeni predmeti človeka ščitijo pred nesrečami in vplivi skrivnostnih in temnih sil, na takšen način pa so se trudili obvarovati tudi svoje družine, dom in živino.

Tako so bili ljudje nekoč, marsikje pa tudi še danes, prepričani, da premorejo nekateri posamezniki in živali posebno moč pogleda, s katero lahko uročijo druge ljudi in živali, zato se je med ljudmi razširila uporaba amuletov, ki naj bi varovali pred temi t.i. zlobnimi pogledi.

Za amulete so sprva izbirali predmete iz narave, npr. zob kakšne živali ali poldragi kamen, kasneje pa je amulet lahko postal že skoraj vsak predmet. Tako danes najdemo amulete v obliki medaljonov, zvončkov, ključev ter celo fotografij. Celo navadni vozli lahko postanejo učinkoviti amulet. Nekateri verjamejo, da je vanje mogoče ujeti celo zle duhove.

Eden najbolj znanih amuletov pa vendarle ostaja egipčanski ankh, simbol večnega življenja in vladanja, ki so ga včasih poznali tudi po imenu ‘križ življenja’. Svojemu lastniku naj bi prinašal srečo, nosili pa so ga tudi za zaščito pred boleznim. Ankh je torej deloval hkrati kot čarni predmet in amulet.

Talismani, ki dajejo moč

Ker naj bi bili talismani tisti posebni predmeti, ki naj bi dovajali moč in energijo ali poskrbeli še za kakšne bolj specifične potrebe lastnika, so jih ljudje izdelovali tiste dni, ki so imeli poseben spiritualni ali astrološki pomen.

Najraje so jih izdelovali iz kamenja, metala ali pergamentnega papirja, saj je bilo na te materiale mogoče zapisati posebne čarne besede ali simbole. Veliko talismanov je bilo izdelanih tudi iz delov živali, še posebno zveri. Tako so pri sebi pogosto nosili leopardje šape, zobe morskega psa ali orlova peresa. Verjelo se je namreč, da so ljudje, ki so nosili takšne talismane, iz njih črpali specifično moč te živali.

Kot najbolj znani talisman pa še naprej ostaja šesterokraka zvezda, sestavljena iz dveh, prekrivajočih se, trikotnikov. Trikot, ki dviguje svoj vrh, pri tem simbolizira ogenj, nebo in moško energijo, trikotnik, ki vrh spušča, pa vodo, zemljo in žensko energijo. Moč tega talismana so opevali mnogi. Med njimi je bil tudi znani mistik Arthur Edward Waite, ki je v eni od svojih knjig zapisal:

“Zdi se, da ni nič nemogoče za tistega, ki ga poseduje!”

Sicer pa je bil znak, ki je danes bolj znan kot Davidova zvezda in simbol judovstva, poznal in uporabljal tudi kralj Salomon. Ta, zato imenovan tudi salomonov pečat, pa so vendarle poznali že stoletja pred njim.

Danes so med tistimi, ki dajo veliko na moč talismanov, pogosto ljudje, ki tekmujejo, npr. športniki. Znani so primeri, ko je kak športnik za najpomembnejše tekme nosil vedno ene in iste, srečonosne spodnjice ali nogavice.

Kako zdaj izbrati pravega?

Ko boste izbirali svoj čarni predmet, amulet ali talisman, si predvsem vzemite čas. Najprej premislite, kakšen naj bo njegov namen in kako ga boste nosili.

Najbolj pogosto v te namene uporabljamo predmete, ki smo jih nekje našli. Pravijo namreč, da v življenju ni naključij in da nas najdeni predmet kar sam ‘poišče’, ko ga najbolj potrebujemo. Nič manj močni pa ne bodo tudi tisti predmeti, ki so ti bili podarjeni, in seveda ga lahko enostavno tudi kupimo.

Dragulji, biseri in žlatni kamni

Za amulet ali talisman je najbolje uporabiti tisti kristal, drag ali poldrag kamen, ki ti je najbolj všeč, pa naj ti je všeč zaradi barve, oblike ali le posebne teksture. In vedno dovoli, da te kamen sam ‘pokliče’, zato se ne oziraj na kakršnekoli zapovedi, ki bi ti jih diktirali trgovci ali drugi ‘poznavalci’. Šele ko čutiš, da je ta kamen tisti ‘pravi’, ga uporabi za amulet, čarni predmet ali talisman.

Polnenje oz. informiranje amuleta in talismana

Obstaja več načinov posvetitve talismana.

Na spletu kar mrgoli navodil za izvajanje pravih pravcatih ritualov. Oblačijo se svečana oblačila, nekateri obrede izvajajo celo bosi, prižigajo se sveče in kadila, čaka se na točno določen trenutek dneva ali pravo lunino meno. Izgovarjajo se svojevrstne mantre, molitve ali sklice na duhovne sile …

Pa vendar za polnenje, posvetitev oz. informiranje amuleta in talismana vse to ni nujno potrebno. Dovolj bo že kratka vizualizacija posvetitve, iskrena namera ali celo ena sama samcata dobra misel, ki je usmerjena v dotični predmet.

Ali amuleti in talismani res delujejo?

Seveda delujejo!

Ali kot pravi ljudstvo: “Vse deluje, kadar človek zares verjame!”

Če npr. nosite talisman za finančni uspeh, bo vaše nezavedno avtomatično delovalo v smeri doseganja cilja in vas opozorjalo na priložnosti, ki bi šle drugače neopaženo mimo vas.

Sklenemo lahko, da prav to, da verjamete v svoj talisman, omogoča njegovo čudežno delovanje. Ali povedano drugače, zakaj bi ga sploh imeli, če dvomite v njegovo moč?

Še več. Poznavalci talismanov in urokov pravijo, da bi lahko prav naš skepticizem izbrisal, preglasil ali celo popačil informacijo, ki je bila pred tem vtisnjena v energetsko polje talismana. Tako so znani primeri, ko naj bi talismani skeptičnim lastnikom prinašali nesrečo. Takšen je bil primer slavnega diamanta Upanja, ki je v nasprotju s svojim poslanstvom prinašal le škodo in nesrečo vsem, ki so ga nosili.

Še za konec v razmislek …

… lahko pa bi ob vsem naštetem sklenili tudi naslednje:

Moč čarnih predmetov, talismanov in amuletov je pravzaprav taista moč, ki od nekdaj tiči v nas samih!

Mi smo v resnici ta čudež, ki svojo moč kaže skozi srečonosne predmete! V resnici smo si torej sami svoj največji amulet, urok in talisman ?