Znamenja, ki kažejo, da v hiši straši!

Ali v hiši zares straši? Kaj je tisto, kar nas straši, in katera so znamenja, po katerih je moč ugotoviti, kako resen je problem (in če sploh imamo problem)?

Primer se od primera seveda razlikuje, vendar so znana tudi znamenja, po katerih je menda to mogoče zagotovo vedeti:

1. Nerazložljivi zvoki

stopinje, trkanje, butanje, trganje, praskanje … včasih so ti nenavadni zvoki zelo subtilni, spet v kakšnem drugem primeru pa znajo biti neverjetno glasni,

2. Odpiranje vhodnih vrat, omar, predalov …

v večini primerov temu fenomenu ljudje niso neposredno priča. Stanovalec lahko na primer sliši, da so se vrata odprla in zaprla, ko pa zadevo preveri, vidi, da v hiši razen njega ni nikogar. Včasih stanovalec najde na stežaj odprta vrata, pa čeprav dobro ve, da jih je sam dobro zaprl in morda celo zaklenil.

3. Prižiganje in ugašanje luči

ti dogodki so precej podobni dogodkom iz točke 2. Le redko se zgodijo pred očmi stanovalcev, stanovalci le osupli najdejo ponovno prižgane luči tam, kjer so jih zagotovo ugasnili. Nekaj podobnega se včasih dogaja tudi s televizijskimi, radijskimi in drugimi sprejemniki.

4. Predmeti izginjajo in se spet pojavljajo

temu fenomenu hudomušno pravijo kar ‘sposojevalci’. Tako se v hišah, kjer straši, rado dogaja, da stanovalec nekje na vidnem mestu odloži ključe osebnega vozila, a ko jih čez nekaj časa išče, jih tam ne najde več. In ko potem obrne na glavo praktično celo stanovanje, se ključi sami od sebe pojavijo prav tam, kjer jih je sprva iskal. Včasih predmeti izginejo za nekaj trenutkov, včasih pa lahko traja tudi več dni, celo tednov.

5. Nerazložljive sence

včasih s kotičkom očesa stanovalec uzre kakšno hitro izmuzljivo pojavo, prikazen ali le nekaj, kar je podobnega senci. Precej redkeje se te pojave pokažejo v človeku podobnih oblikah, lahko pa so tudi povsem nerazločnih oblik ali pa kot ljudje, le veliko manjši.

6. Nenavadno vedenje domačih živali

pes, mačka ali kakšen drug domači ljubljenček se v bližini duhov vedno malce nenavadno vede. Lahko se zdi, da pes na nekoga laja, čeprav je očitno, da v tisti sobi ni nikogar. Ali pa za nobeno ceno noče vstopiti v kakšno od sob, čeprav sicer takšnih težav sploh nima. Zelo pogoste se zdi, da mačke ‘gledajo’ v nekaj ali nekoga preko sobe, čeprav tam ni žive duše. Znano je, da imajo živali bolj izostrene čute od ljudi in veliko raziskovalcev je prepričanih, da premorejo tudi kar nekaj paranormalnih sposobnosti.

7. Občutek, da te nekdo opazuje

to je lahko tudi precej običajen občutek in ga je mogoče pripisati najrazličnejšim vzrokom, vendar se v primeru, ko gre za paranormalne dejavnosti, ta občutek vendarle kaže precej drugače: je bolj konsistenten, se pojavlja le v določenih delih stanovanja in le ob specifičnih urah.

Res nenavadno

Teh prvih sedem znamenj spada med blažje fenomene. Dogajajo se namreč lahko tudi še precej bolj čudne stvari:

8. Blag psihokinetičen fenomen

to, da slišimo, kako so se vrata odprejo in zaprejo, je ena stvar. Nekaj povsem drugega pa je, če to, da so se vrata odprla ali zaprla sama od sebe, dejansko tudi vidimo! In precej strahu bi nam nagnalo v kosti, če bi se pred našimi očmi sam od sebe prižgal televizor ali radio, in če bi se igrača na baterije sama od sebe začela premikati po stanovanju. Ljudje so poročali celo o tem, da so čutili, slišali in videli, da se je ‘nekdo’ usedel na njihovo posteljo.

9. Občutek, da se nas nekdo dotika

in če nam je vsem lasten grozljiv občutek, da nas nekdo opazuje, kako bi nas bilo šele strah, če bi začutili, da se nas je nekaj nevidnega dotaknilo. Nekateri ljudje poročajo, da jih je nekaj ‘pobožalo’ po glavi, se dotaknilo njihovega ramena, jih dregnilo ali celo porinilo.

10. Jok in šepetanje

v hišah, kjer straši, niso nobena redkost nenavadni zvoki, kot so pritajen govor, šepetanje ali jok. Včasih se od nikoder pojavi tudi glasba. In ljudje lahko občasno slišijo, kot da jih ‘nekdo’ kliče po imenu.

11. Hladna in vroča mesta

to so klasični simptomi hiše, v kateri straši. Vsako nenavadno in nerazložljivo nihanje v temperaturi (bodisi hiter padec ali dvig temperature na določenem mestu) je po mnenju strokovnjakov za mejne vede precej zanesljiv znak, da se v prostoru dogaja nekaj paranormalnega.

12. Nerazložljivi vonji

jasen vonj po parfumu ali kolonjski vodi, ki je člani gospodinjstva nikoli niso kupovali ali imeli v kopalnici, je prav tako poseben fenomen. Fenomen, ki izgine tako hitro kot se zgodi, brez kakšnega pravega razloga. In včasih se tako lahko zgodijo tudi kakšni manj prijetni vonji …

Naravnost srhljivo

… in če je bralca srh spreletaval ob zadnjih fenomenih, naj povemo, da to sploh še ni vse. Na srečo so ti, še bolj ekstremni fenomeni – fenomeni poltergajsta – zares zelo redki. Velja pa, da če se v hiši, v kateri živite, dogaja kateri od teh fenomenov, je to precej gotov znak, da potrebujete pomoč, saj je vaša hiša … obsedena!

13. Premikanje in lebdenje predmetov

gre torej za že precej resen psihokinetičen fenomen. Ljudje so poročali o krožnikih, ki so sami od sebe zdrsnili na drugi konec mize, uokvirjene slike so popadale z zidov, grobo loputanje z vrati, premikanje pohištva …

14. Fizičen napad

v obliki prask, klofut in prerivanja. Grozljivo, a se gre zavedati, da so takšni fizični napadi iz sveta nevidnega izjemno, ampak zares izjemno redki fenomeni.

15. Druga materializirana znamenja

npr. v obliki nerazložljivih pisanj na papirju ali v obliki bolj ali manj razumljivih čačkah po zidovih, pojavljajo se lahko tudi odtisi rok in nog …

16. Prikazovanje

gre pravzaprav za dejansko prikazovanje duha ali entitete. Tudi ti fenomeni so precej bolj redki, kot si ljudje mislijo, čeravno se zelo pogosto pojavljajo na filmskih platnih. Poznavalci pravi, da se duhovi in entitete lahko pojavljajo v najrazličnejših oblikah: kot meglice v obliki človeka, kot meglice brez posebnih oblik, kot na pol prozorne prilike človeka, ki se hitro razblinijo, ali še najbolj redko: kot človek, za katerega se zdi, kot da je dejansko iz mesa in krvi, le da izgine praktično pred našimi lastnimi očmi.

Seznam je povzetek s spletne povezave Kaj pa če v hiši straši?

Naj se za konec še nekoliko prizemljimo!

Čeravno se je kaj podobno čudnega komu občasno že dogajalo, pa to še zdaleč ne pomeni, da imate na stanovanju zares kakšnega nagajivega duha ali celo poltergajsta.

V večini prijavljenih primerov ne gre za pravo strašenje.

Že z nekaj malega raziskovanja je lahko tudi laiku hitro jasno, da ljudem rada ponagaja bujna domišljija, za najrazličnejše zvoke in ‘pojave’ pa se pogosto najdejo povsem običajne razlage (les lahko poka zaradi temperaturnih razlik, muca pa je srepo gledala v prazno steno le zato, ker je na njej opazila komarja).