Michel de Nostredame – Nostradamus

Michel de Nostredame, ki ga danes bolje poznamo kot Nostradamusa, je eden najbolj slavnih prerokov vseh časov.

Nostradamus se je kot zadnji, deveti otrok rodil 14. decembra 1503 nekje na jugu Francije v židovski družini, ki se je kasneje spreobrnila v krščanstvo. Z astrologijo se je srečal že pri petnajstih letih, ko je šel študirat na univerzo v Avignon. Študij je zaradi epidemije kuge opustil že po enem letu in po nekaj letih dela kot lekarnar, leta 1529 vpisal študij medicine na univerzi Montpellier. Kmalu potem, ko so izvedeli, da se je pred tem že ukvarjal z lekarništvom, so ga vrgli iz univerze. Od takrat naprej se je spet ukvarjal z lekarništvom in med drugim ‘izumil’ tudi t.i. rožnato tabletko, za katero se je tiste čase verjelo, da ščiti pred kugo.

Okoli svojega 28 leta se je prvič poročil, a sta otrok in žena umrla za kugo, ki je takrat divjala po Evropi. Nostradamus je nato taval po Franciji in menda naj bi ga pot zanesla celo v Italijo. Šele leta 1547 je v Salon-de-Provence ponovno našel svoj mir. V drugo se je poročil z bogato vdovo Anne Ponsarde Gemelle in z njo imel kar šest otrok. Spet se je začel ukvarjati z medicino in vse bolj ga je začelo zanimati okultno.

Prerokbe skrite v besedne uganke

Leta 1550 je napisal almanah, pod katerim se je prvič podpisal kot Nostradamus, ki je požel izjemen uspeh, zato se je odločil in začel pisati letne, polletne in četrtletne almanahe, v katerih se je skupaj nabralo vsaj 6338 prerokb dogodkov, od katerih se jih večina ni zgodila. Napisal je tudi najmanj 11 letnih koledarjev in se lotil pisanja 1000 kvartin, ki sestavljajo knjigo prerokb, po katerih slovi še danes.

Danes vemo, da je Nostradamus pri napovedovanju prihodnosti združeval jasnovidna videnja z astrologijo. Zaradi strahu pred religijskimi fanatiki, je svoje prerokbe pisal v simboličnem jeziku, se igral z besedami in uporabljal izraze sposojene iz lokalnega narečja, grščine, latinščine in italijanščine. Tudi zato se je kasneje pogosto dogajalo, da so bili njegovi zapisi narobe razumljeni ali napačno citirani, še pogosteje pa so jih njegovi oboževalci tudi samovoljno spreminjali, da bi dokazali ‘pravilnosti’ njegovih navedb – še posebno za primere nedavnih ali posebno dramatičnih dogodkov.

Vodnarjeva doba

Tako, kot jo je videl Nostradamus

Povzeto iz knjige Nostradamus – Tisočletje in onkraj, prerokbe do leta 2016, Peter Lorie:

 • V prihodnosti, že v Vodnarjevi dobi, bo na Zemlji lepše živeti.
 • Nostradamus napove zlato dobo – tisoč let miru: “Po tistem bo poslednjič prišel Antikrist, vladar pekla … in nato zlata doba. Ko bo Bog Stvarnik slišal za trpljenje svojih ljudi, bo ukazal vreči Satana v globine brezdanjega pekla in ga tam zvezati. Potem bo na vsem svetu zavladal mir med Bogom in človekom, Satan pa bo ostal zvezan za okrog tisoč let, potem pa bo spet čisto razvezan.”
 • V Vodnarjevi dobi, ki naj bi nastopila v začetku 21. stoletja, se bomo počasi začeli zavedati povezanosti med telesom, dušo in razumom. Pred nastopom nove dobe pa bo vendarle potreben še kaotični prehod iz dobe Rib v dobo Vodnarja.
 • Prehajanje zaznamuje predvsem Plutonov tranzit čez Škorpijona, ki se je začel leta 1980. In čeprav je bil ta ‘očiščevalni’ tranzit, ki ga je Nostradamus primerjal kar s ‘puščanjem krvi’ (takrat tako običajna zdravilna praksa), zaključen že okoli leta 1997-98, se bo kaos prehajanja v Vodnarjevo dobo vlekel še v 21. stoletje. Nostradamus je o tem zgoščeno govoril takole: “Ločine, lahkota, kraljestva, kuge, zmeda.”
 • Po astroloških odčitkih in Nostradamusovih besedah se bo še pred iztekom prvih let novega tisočletja pojavil ‘duhovnik-vodnik’, nova vrsta verske osebe, ki bo celo na njavišji cerkveni ravni predvsem preprost svetovalec in se ne bo več pretvarjal, da je povezan neposredno z bogom.
 • Številne štirivrstičnice v Stoletjih omenjajo spremembe in poslabšanje podnebja, govorijo o tem, kako se bo mati Zemlja odzivala na našo prisotnost. Napovedani so potresi, vulkanski izbruhi in veliki plimni valovi. Obstaja celo štirivrstičnica, ki naj bi po tolmačenjih napovedovala premik osi našega planeta, zaradi česar bi se lahko zgodilo ljudem to, kar se je pred milijoni leti zgodilo dinozavrom. Po mnenju avtorja knjige o Nostradamusu naj bi bila resnica vendarle manj dramatična. Bolj verjetno bo šlo le za notranje spremembe, ki jih bo človeštvo doživljalo na začetku tega tisočetja.
 • Nostradamus je videl, da se bo v 21. stoletju vse spremenilo. Videl je, da bodo moški in ženske privzeli nove vloge in da bodo zlasti ženske postale močnejše kot kdaj prej. Leta 2012 bo minilo sto let, odkar so sufražetke začele svojo kampanjo za enakopravnost, in danes se že počasi zdi, da se stvari vendarle spreminjajo v smeri te Nostradamusove vizije.
 • V Vodnarjevi dobi naj bi partnerstvo temeljilo na prijateljstvu, zato ne bodo več toliko pomembne spolna ljubosumnost in boleče napetosti, ki obstajajo med zvezami, temelječimi na spolnosti. Sistem komun bo bolj cenjen, med drugim pa naj bi postal pomembnejši celo za vzgojo otrok. Oče in mati bosta imela še vedno glavno vlogo pri vzgoji svojega otroka, vendar bo ta imel še veliko stricev, tet, botrov in boter …
 • Vodnarjem bodo krvne vezi – družina – manj pomembne kot ‘sorodnost duha’. Za Vodnarja je družina družina vseh ljudi in prijateljstvo mu utegne pomeniti več kot dejstvo, da je nekdo pač po naključju otrokov stric, bratranec ali celo oče ali mati.

Še nekaj napovedanih dogodkov do leta 2016 (interpretacija po Petru Lorieju):

 • rodi se nova vera
 • Amerika dobi predsednico
 • padec in propad katoliške duhovščine
 • veliki škandal v ameriški vladi

Kakšen je bil Nostradamus?

Jean-Aime de Chavigny o Nostradamusu: “Bil je malce manjši kot srednje postave, krepkega telesa, okreten in živahen … Pameti je bil dobre in živahne, zlahka je razumel, kar je hotel; njegova presoja je bila pronicljiva, njegov spomin prav izreden. Po naravi je bil tih, veliko je premišljeval in malo govoril, čeprav je znal zelo dobro govoriti ob pravem času in na pravem kraju; sicer pa je bil previden, uren in vihrav, vzkipljiv ter obenem potrpežljiv pri delu. Na dan ni spal več kot šitiri ure ali pet. Hvalil in ljubil je svobodo govora, ko se je pošačil, je bil zabaven in burkast, pa tudi piker …”

Nostradamusovo pismo Cesarju: “Človeška dejanja niso predvidljiva, vse ureja in vse vodi neizmerljiva božja moč, ki je ne zaznamo v pijanski omami ali v blaznem gibanju temveč v vplivu zvezd. Le od Boga navdihnjeni lahko v preroškem duhu napovedujejo določene stvari. Že dolgo prerokujem, velikokrat sem že daleč vnaprej napovedal dogodke, ki so se zgodili, tudi prizorišče dogajanj sem napovedal. Vse to pripisujem božanski moči in božanskemu navdihu. Napovedani dogodki, veseli in žalostni, pa so se začeli v ‘ozračju’ sveta vedno hitreje uresničevati, da sem hotel že umolkniti in se vzdržati takšnega pisanja iz strahu, da ne bi z njim škodil ne le v sedanjosti, ampak pretežno tudi v prihodnosti …”