Vraževerni ameriški politiki

Američani so menda precej vraževerna nacija. Vraževerni, in to zelo, so tudi njihovi politiki. Še posebno republikanci

Republikanski kandidat, John McCain, ki ga je ob zadnjih ameriški volitvah porazil sedanji predsednik ZDA, Barack Obama, je bil (in je še vedno) strašno vraževeren.

Nikoli si npr. ne bi dovolil vzeti solnice iz roke drugega človeka, češ da to prinaša nesrečo, s svojim vraževerjem pa je pred leti menda okužil tudi svojo celotno kampanjo, skupaj z ljudmi, ki so delali zanj.

Primat najbolj vraževernega

Menda večina njegovih nenavadnih verovanj izvira še iz časov, ko je služil kot vojaški pilot v mornarici. Od takrat naprej pri sebi vedno nosi ‘srečno pero’, ‘srečni kompas’ in ‘srečni kovanec’, naj si bo cent, kovanec za 5 centov ali kar četrtak (novec za 25 centov). Slednje so mu ali podarili, ali pa jih je nekje našel …

“Teh je imel nazadnje že toliko, da smo mu morali nekako dopovedati, naj vendarle omeji njihovo število. Ko je hodil naokoli, je iz njegovih žepov žvenketalo, kot da bi bil kakšna poštna uslužbenka,” je njegovo vražo ob priliki komentirala Brooke Buchanan, senatorjeva predstavnica za stike z mediji.

Štiriperesna na posodo

Vraževerni senator v svoji denarnici nosi tudi posušeno štiriperesno deteljico, ki jo je dobil od nekega simpatizerja v Chicagu.

“Človek jo je potegnil iz svoje denarnice in jo dal senatorju rekoč, da mu je prinesla veliko sreče. Zdaj jo senator nosi naokoli v svoji denarnici,” je bila še naprej zgovorna Buchananova.

”Če sem vraževeren? Seveda sem,” prizna tudi McCain. “Ampak mislim, da v tem nisem tako osamljen.”

In kar je res, je res! Še posebno, če pogledamo njegovo osebje …

Ta nesrečna 13

“Tudi sama sem nekoliko vraževerna, še posebno sovražim številko 13,” je za časa McCainove kampanje priznala Buchananova.

Menda da je v takratnem bazičnem volilnem štabu, ki so ga republikanci imeli v samooklicani prestolnici špinače, teksaškem mestu Crystal City, preživela kar se da malo svojeg časa. Da je prišla v pravo nadstropje, je namreč morala vsakič v dvigalu pritisniti na tipko M, s pritiskom na tipko M pa se je v resnici vsakič zapeljela prav v 13. nadstropje …

“Joj, zakaj ste mi morali to povedati,” se je menda zgrozila ob izjavi novinarja Washington Timesa in menda v smehu dodala: “Ne, to je M nadstropje – M kot McCain!”

Tako zelo vraževeren je bil svoje čase tudi nekdanji ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt. Tudi on naj bi menda trpel za triskaidekaphobio, to je: strahom pred številko 13.

Rad jo je spravil v zadrego

Če je bil g. Roosevelt povabljen na večerjo s trinajstimi udeleženci, je s seboj vedno vzel še svojo tajnico. G. Roosevelt tudi nikoli ni potoval 13tega v mesecu – tudi če je bilo nujno ne (v tem primeru bi svoj odhod prestavil na pet minut do polnoči 12tega v mesecu).

Vraževeren je bil tudi zdaj že pokojni Ronald Reagan. Ta je imel v svojem žepu vedno srečen kovanec in zlati talisman, rad je vraževerno potrkal na les, nikoli ni hodil pod lestvijo in solnico je človeku vedno podal čez svojo levo ramo (to še danes počne tudi McCain). Oba z ženo Nancy sta tudi priznala, da sta redno prebirala dnevne horoskope.

… in če smo že pri zvezdah

Astrologi podjetja Zodiac Vodka (no, resnici na ljubo to podjetje tako le prebrisano oglašuje svoj primarni produkt: vodko, destilirano iz idahovega krompirja) so se glede minulih predsedniških volitev menda takole posvetovali z efemeridami:

“… Lev, Barack Obama, bo za las premagal Škorpijona, Hillary Clinton, med demokrati. Znano je, da v borbi Leva in Škorpijona, prvi še nikoli ni izgubil. Medtem pa bo med republikanci slavila Devica, John McCain …”