Vudu – po krivici na slabem glasu?

Je vudu zgolj ena od oblik črne magije, psihosugestivna manipulacija, zloraba znanj hipnoze … ?

Poznavalci vudu-ja pravijo, da so to zgolj naši predsodki, ki so posledica popolnega nepoznavanja pravega ozadja vudu ritualov, zagotovo pa so na nas močno vplivale tudi predstave, ki jih običajno slikajo številni holivudski filmi. Vudu v resnici niso divje orgije, krvavi obredi, pa tudi ne samo dolge igle, zabodene v lutke iz krvi in las naših sovražnikov.

Vudu je v resnici religija. Takšna kot vse druge.

Vudu dela z energijami

Je starodavna šamanska praksa iz črne celine, ki so jo v Ameriko in drugod po svetu zanesli sužnji pred mnogo desetletji.

Danes prakticira vudu okoli 200 milijonov ljudi na skoraj vseh celinah, razen Evrope in Azije. Še posebno razširjen je v Togu, Gani, Burkini faso, Senegalu, na Tahitiju in Jamajki.

V nasprotju s stereotipom, ki vudu-ju pripisuje to, kar je v resnici hudu (hja, prav ste prebrali: obstaja tudi t.i. hudu, ki je le poenostavljena verzija vudu-ja). Medtem ko je hudu neke vrste obrt (gola praksa) pripravljanja raznih zvarkov, amuletov in talismanov, pa vudu dela predvsem z energijami – prav tako kot šamanizem. In tako kot šamanizem tudi vudu v svoji sami esenci ne vsebuje nič primarno slabega. Energije enostavno so in same po sebi ne morejo biti ne slabe in ne dobre.

Vudu ritual za ljubezen

Pa vendar vudu pozna in izvaja t.i. vudu rituale za ljubezen, zdravje, uspeh, bogastvo … in ali ne bi bil torej ritual, s katerim bi npr. svojo simpatijo z nekakšnim zvarkom (in energijami) ‘prelisičili’ v to, da bi se ‘proti svoji volji’ zaljubil (ali zaljubila) v nas. Bi ne bila to le navadna manipulacija z naše strani – torej nekaj slabega?

Zagovorniki vudu-ja zavračajo ta očitek takole:

“Kaj ni realnost v svetu ljubezni in privlačnosti že sama po sebi manipulativne narave? Ni res, da gredo ljudje pred vsakim zmenkom skozi posebne lepotilne rituale – od tega, da se pripravijo, umijejo, izberejo najbolj seksi obleko in obutev, se naličijo in odišavijo? In na koncu koncev – ali se na teh zmenkih pogosto ne obnašajo, kot da so nekdo ‘drug’? Nekdo, ki je ‘boljši’ ali ‘uglednejši’ od nas samih? Ali se torej ne poskušamo vedno znova predstaviti le kot ‘najboljša’ inačica same sebe?”

Prav je, da si priznamo, da je prav vsaka magična praksa na zemlji – tudi že omenjeno lepotičenje – svojevrstna manipulacija, še pravi vudu.

Etika dela z energijami

Vudu zato ni prav nič drugačen kot šamanizem, kabalizem ali katerakoli drugače popularna tovrstna praksa. Prav vse si namreč prizdevajo isto:

  • Da bi energije, iz katerih je stkan univerzum, delale v našo korist.

Vse to pa seveda ne pomeni, da je razmišljanje o etiki in odgovornosti na tem mestu odveč.

Nasprotno.

Zaželjeno je.

Meja med delom z energijami in zlorabo le teh dejansko je zelo tanka …